Van stinkzwam tot Coco de Mer (kutten en lullen)

KUTTEN EN LULLEN (projectplan).

Taxonomie.

Vrijwel alles kan taxonomische ingedeeld worden, planten dieren plaatsen gebeurtenissen.

De taxonomie is een dynamische systeem, dat steeds wordt aangepast aan de hand van nieuwe ontdekkingen en inzichten. Verschillende taxonomische indelingen kunnen naast elkaar bestaan, waardoor een bepaalde soort verschillend kan worden ingedeeld .

In de biologie houdt de taxonomie zich bezig met het vinden, beschrijven, indelen en benoemen van organismen

In de 18e eeuw de tijd van Linaeus werd een indeling vooral gebaseerd op uitwendige bouw van planten en dieren ofwel de morfologie. Er was toen nog geen spaken van microscopen en dus celstructuren etc.

Taxonomie / typologie

Bij en taxonomie gaat ment uit van een groep voorbeeld-objecten die men probeert te verdelen. Vervolgens wordt bekeken wat de karakteristieken van de objecten in een groep zijn, en op deze manier krijgt de taxonomie gestalte.

Bij een typologie begint men vanuit het concept. Men bedenkt welke onderscheidende eigenschappen eventuele objecten normaliter zouden kunnen bezitten, en gaat vervolgens de daadwerkelijke objecten volgens deze regels indelen.

Men zou kunnen zeggen dat taxonomieën empirisch (inductief) tot stand komen, en typologieën conceptueel(deductief).

KUTTEN EN LULLEN

Kutten en lullen zijn een verzameling ( typologie/taxonomie?) van de uiterlijke vorm van (vervormde) groente/planten soorten. Binnen het gegeven (ver)vormt zijn er nogal wat vormen die lijken op KUTTEN EN LULLEN. Let wel een komkommer maakt nog geen lul, de komkommer moet wel de juiste curve hebben.

Dit project deelt de natuur verder op in de verdeling genitaal ver/gevormt.

In wat ik noem gewoon vervormt kunnen mogelijk ook vertakkingen gemaakt worden volgens de regel vervormt in spiraalvorm of twee aan elkaar vorm.

De verzameling

Omdat het hier om een kunstproject gaat is de genitale vervorming het meest tot de verbeelding spreken en ook uiterst zeldzaam zo blijkt nadat ik de verzameling begonnen was.

Er lijkt zich een cliché op te dringen dat de KUTTEN veelal in de bloem/bloembollen te vinden zijn en dan niet een vervormt en de lullen in de knolgewassen en kalebas soorten.

Vooralsnog kan ik dit verklaren, en slecht zeggen dat de vervorming rust op toeval of dat er teveel planten bijeen hebben gestaan. Het er in zien van kutten en lullen kan ik slecht verklaren als een gevolg van onze geslachts/voortplantingsdrift.

Om het geheel duidelijk in kaart te brengen maak ik een poster met daarop de KUTTEN EN LULLEN. Op de poster kan ik ook de wat grotere soorten (penisplant) en zeldzame soorten(coco de mer) in beeld brengen. Mijn echte verzameling zijn KUTTEN EN LULLEN zo ongeveer de menselijke maat en moeten in zekere mate een abstractie van de genitale vormen zijn, dus niet te plat.

De mooiste Kut en LUL wordt in brons gegoten en in de tuin van het ckb gezet als eindconclusie van het project.

alle verzamelde kutten en lullen

Poster kutten.

Poster lullen.

Het uiteindelijke beeld in kunststof gegoten, Geen brons i.v.m. de vele bronsroven.

Grote stinkzwam (Common stinkzwam)

Zeer vaak in de late zomer en in de herfst, deze schimmel eerste signalen zijn aanwezigheid door zijn slechte geur, die vaak draagt een grote afstand, dit is een van de weinige paddestoelen die u jagen door geur! Bijna altijd is aangesloten op dood hout, is het vaak vruchten in ringen rond boomstronken en presenteert een nogal vreemd gezicht, meestal met grote aantallen vliegen voeden het slijm bedekte cap. Het is interessant (als eerder anti-sociaal) voor het verzamelen van een ‘ei’ van deze schimmel en komen zij onder een glazen pot. Het hele proces duurt slechts een paar uur, meestal tijdens de nacht of vroege ochtend.

… De snelheid waarmee een paddestoel boven de grond groeit is in wezen een uitbreiding van de weefsels in plaats van echte groei. Toch is het nog steeds vaak van mening dat alle paddestoelen en paddestoelen groeien ‘s nachts en zijn verdwenen door de middag. Er zijn veel verhalen aansluiten van deze snelle groei met de volle maan en ook met onweer. De donder theorie is wijdverbreid in Japan, waar bepaalde schimmels daadwerkelijk worden ‘donder paddestoelen’. Dit idee is natuurlijk niet geheel ongegrond voor donder wordt meestal gepaard met onweer en schimmels vaak voorjaar up na regen. Er is zelfs serieus onderzoek naar de vraag of de maan wel degelijk invloed op de groei en de paddestoelen enkele resultaten, hoewel onzeker op dit moment, suggereren dat het wellicht. De maan heeft immers oefenen een aantrekkingskracht en schimmels is bekend dat ze worden beïnvloed door de zwaartekracht, dus misschien ligt daar de verbinding.